Industrial Style: Tipps & Tricks für den Einrichtungsstil ✓
Author

Patrick Block ist Gründer von pamo. und liebt Interior Design, rustikale Gestaltung und die technische Umsetzung von einzigartigen Möbelstücken.

Industriële stijl is veel meer dan alleen een interieurstijl. Het is een statement en laat op een charmante manier zien waar je echt van gemaakt bent: rechtlijnigheid, gevoeligheid en tijdloze esthetiek.

Wwie denkt dat industriële stijl karig en fantasieloos is, heeft het goed mis. Want naast de geslaagde compositie van functionaliteit en design, is het vooral de individualiteit die je huis op een unieke manier verrijkt.

Dompel jezelf onder in een onconventionele levensstijl met dat beetje extra en breng stedelijke flair binnen je eigen vier muren. Of het nu gaat om een loft, zolder of een kleine flat met één slaapkamer, deze trendy woontrend zal je gegarandeerd inspireren.

Ontdek nu waar je op moet letten bij het inrichten in industriële stijl en hoe je de onvergelijkbare charme van industrieel design het beste tot zijn recht laat komen. Ben je klaar voor een woontrend die alle grenzen doorbreekt en je een compleet nieuwe levenshouding geeft?

De charme van oude fabrieksgebouwen: wat is industriële stijl precies?

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt industriële stijl gekenmerkt door industriële flair. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, gaat het echter minder om een kille en onafgewerkte look en meer om een compositie van natuurlijk hout, koel metaal en rechttoe rechtaan design.

Vooral industriële meubels spelen een centrale rol en bepalen vakkundig de sfeer in de woonkamer. Meubels in industriële stijl maken indruk met hun no-frills vorm en brengen met hun upcyclede of gebruikte look originaliteit en rechtlijnigheid terug in een wereld waarin veel meer schijn is dan werkelijkheid.

Het is dan ook geen wonder dat de industriële look met zijn meubels in industriële stijl een van de populairste woontrends is. Wie wil er nu niet meer vrijheid, authenticiteit en betrouwbaarheid in zijn leven?

Industrial chic combineert al deze componenten - en vooral de duurzaamheid is ongeëvenaard. Want in tegenstelling tot veel andere inrichtingsstijlen, is industriële stijl geen vluchtige trend die morgen alweer oud is. Industriële meubels zijn ontworpen voor de eeuwigheid, want deze woonstijl bestaat al meer dan 60 jaar. Zou je dat gedacht hebben?

De industriële stijl heeft zijn wortels in de jaren 1960, toen de urban art scene de charme van oude fabrieksgebouwen herkende en ze snel omtoverde tot unieke woonruimtes.

De nadruk lag vooral op de binnenarchitectuur met zijn zichtbare muren en leidingen. Maak je geen zorgen, je hoeft geen muren neer te halen om deze trendy look te creëren en het pleisterwerk kan blijven zitten.

Het geheim van de huidige stijl zit hem in de industriële meubels, die het oorspronkelijke concept overnemen en in elke woonruimte industriële charme oproepen.

Typische materialen in een oogopslag

De industriële stijl richt zich op harde materialen zoals metaal, natuurlijk hout, staal en glas:

  • Metaal speelt absoluut een grote rol in de trendy woonstijl. Geen wonder, want bijna geen ander materiaal belichaamt de heersende industriële chic zo goed. Maar niet al het metaal is natuurlijk hetzelfde. Ook hier zijn er grote kwaliteitsverschillen. Daarom gebruiken we bij pamo. uitsluitend massief stalen buizen met een innovatieve matzwarte poedercoating voor een unieke uitstraling en maximale robuustheid.
  • Natuurlijke materialen zoals baksteen en beton worden voornamelijk gebruikt in het wand- en vloerontwerp. Ze benadrukken het onconventionele interieurontwerp en onderstrepen de industriële charme. Maar maak je geen zorgen, je hoeft geen nieuwe muren te bouwen. Fotobehang is ook geen no-go in de industriële stijl.
  • Onbehandeld hout met "gebruikssporen" en knoesten creëert de juiste used look. De industriële stijl komt vooral tot zijn recht in combinatie met stoere materialen zoals metaal en beton. Als je geen zin hebt in een harde betonnen vloer, kun je kiezen voor een houten vloer.
  • Glas vult het strakke ontwerp van meubels in industriële stijl aan en mag daarom tekenen van slijtage vertonen.
  • Wie denkt dat stoffen geen plaats hebben in de hippe woontrend heeft het goed mis. Want ook in de industriële stijl staat gezelligheid centraal. En die wordt gecreëerd door knusse stoffen van corduroy, katoen en fluweel.

Benodigdheden voor de industriële stijl: wat mag er niet ontbreken?

Tot de absolute essentials van de industriële stijl behoren zeker de juiste meubels. Het ontwerp van industriële meubels wordt gekenmerkt door een rechttoe rechtaan vorm zonder versieringen om je soevereiniteit en onafhankelijkheid te benadrukken.

Meubels in industriële stijl zijn opvallend en een echte blikvanger - zonder te veel te domineren. Dankzij de heldere structuur en vormgeving passen ze perfect in je kamerconcept en geven ze je kamers authentieke contouren.

Want helderheid en structuur vormen de kern van de industriële look. Een wandkapstok met industrieel ontwerp zoals KIM I DOUBLE speelt een centrale rol in de gang, maar ook in de slaapkamer of kleedkamer. Dit is waar functionaliteit en esthetiek elkaar ontmoeten en de gewenste accenten zetten.

Ook in kleine woonruimtes hoef je niet af te zien van de trendy look. Hier kunnen kapstokken zoals FINN een geweldig alternatief.

Enorme kledingkasten en dergelijke horen niet echt thuis in een industriële inrichting. In plaats daarvan vertrouwen kenners op planken zoals LENNE OAK met een geslaagde mix van robuust hout en koel metaal. Hier heb je zeker genoeg opbergruimte voor boeken, decoraties, schoenen, kleding en wat je hart verder begeert.

Bij een echt industrieel interieur hoort trouwens ook een innovatieve roomdivider. Hier hebben we een aantal ideeën voor kamerschermen voor je op een rijtje gezet.

Meubels in industriële stijl: de beste combinaties

Meubels met een industriële look zijn echter niet genoeg om de trendy interieurstijl in huis te halen. De industriële look vereist ook andere componenten, die we je nu laten zien. Ben je er klaar voor?

Zet vakkundig kleuraccenten: Tips voor een levendig huis

De kleurkeuze speelt ook een belangrijke rol in de industriële look. Gedempte aardetinten zijn hier bijzonder populair. Kleuren zoals bruin, grijs, zwart en groen benadrukken de natuurlijkheid van het interieur en vormen een waardevol contrast met zwarte industriële meubels.

Voor kundige kleuraccenten reiken kenners soms dieper in het kleurenpalet en kiezen ze voor felrood of pasteltinten om de lichtheid van de industriële look te benadrukken.

Maak je dus geen zorgen! Je kunt je creativiteit de vrije loop laten zolang je je maar houdt aan geselecteerde kleuraccenten. Want de basiskleuren bevatten nog steeds onopvallende tinten die de lichtheid en natuurlijkheid benadrukken en een podium bieden voor je meubels met industriële look.

Ontdek de unieke esthetiek van harde materialen

De industriële stijl wordt vooral gekenmerkt door ruwe elementen en strakke vormen. Het ontwerp is overwegend eenvoudig en tijdloos. Bovenal Buismeubels in zwart staan centraal.

Sij zorgen voor de onnavolgbare flair van originele industriële en fabriekshallen uit de geboorte van de inrichtingsstijl. Industriële meubels komen vooral goed tot hun recht in combinatie met upcyclede en antieke elementen. Deze woonstijl wordt ook wel de vintage industriële look genoemd.

Gezellig industrieel: de weg naar een warmer industrieel ontwerp

Als je daarentegen op zoek bent naar een gezelliger sfeer, dan is de knusse industriële stijl de perfecte keuze. Zoals de naam al doet vermoeden, ligt de nadruk hier op gezelligheid.

Je kunt dit creëren door industriële meubels in zwart te combineren met houten elementen. Textiel in warme kleuren zoals rood en oranje wordt ook gebruikt in de gezellige industriële stijl.

Welke inrichtingsstijlen passen bij de industriële stijl?

De bijzondere charme van de industriële stijl kan perfect gecombineerd worden met andere woonconcepten, waardoor je interieurstijl een heel persoonlijk tintje krijgt.

Hierdoor behoud je altijd je onafhankelijkheid en ben je nooit gebonden. Geen enkele andere inrichtingsstijl geeft je deze vrijheid. Alleen de industriële stijl kan dat. Een beetje inspiratie nodig? Kijk welke combinaties bijzonder goed bij elkaar passen:

  • Boho industriële stijl
    Industrieel meubilair ontmoet warm tropisch hout, groene planten en gezellig zacht pluizig textiel.
  • Scandi industriële stijl
    Beide inrichtingsstijlen hebben meer gemeen dan tegenpolen en kunnen daarom perfect gecombineerd worden. De functionele en knusse benadering van Scandinavisch design vult de industriële look perfect aan en creëert een gezellige sfeer in de geest van knus industrieel.
  • Cottage industriële stijl
    Cottage en loft kunnen elkaar perfect aanvullen. Tenminste als je afziet van de typische bloemenpatronen van de cottage stijl. Die passen helemaal niet bij de industriële stijl. De ruwe oppervlakken en heldere structuren van houten meubels voegen echter net dat beetje extra toe in combinatie met industriële meubels.

Industriële stijl in de woonkamer: een modern en ongedwongen woonconcept

Je hart klopt voor de industriële stijl, maar je weet niet hoe je deze in je woonkamer kunt integreren? Het goede nieuws eerst: ongeacht de grootte van de kamer kun je de New Yorkse loftstijl altijd in je woonkamer brengen.

Industrieel design meubels zijn verkrijgbaar in alle maten bij pamo. Je kunt ook je eigen industriële design meubels bouwen. Je kunt hier vinden hoe je dat hier.

Industriële meubels voor de woonkamer kun je het beste combineren met natuurlijke materialen en gedempte kleuren om de industriële charme te benadrukken. Indirecte verlichting helpt ook om dit te benadrukken, zodat je industriële designmeubels in het juiste licht komen te staan.

Conclusie

De industriële stijl is absoluut een van de meest tijdloze en elegante inrichtingsconcepten aller tijden. Als je bedenkt dat de industriële look al meer dan 60 jaar bestaat, spreekt dat cijfer voor zich.

Je raakt er ook nooit op uitgekeken, want door de vele combinatiemogelijkheden met andere inrichtingsstijlen hoef je nooit helemaal van stijl te wisselen. En dat is maar goed ook, want onze meubels in industriële stijl zijn gemaakt om lang mee te gaan.

FAQ

Is industriële stijl nog steeds een trend in 2024?

Zeker weten van wel! De industriële stijl is immers al in de mode sinds de jaren 1960. Als het na meer dan 60 jaar nog steeds trendy is, zal het waarschijnlijk nooit veranderen.

Wat is het verschil tussen een moderne en industriële interieurstijl?

Het belangrijkste verschil zit hem in de materiaalkeuze. Terwijl de industriële look de nadruk legt op metaal en hout, legt de moderne stijl de nadruk op hoogglans in de vorm van chroom en marmer.

Wil je een vleugje design aan je huis toevoegen? Laat je inspireren door onze interieurideeën, van verschillende stijlen tot minimalistische woonconcepten die je ruimte zullen transformeren:

  • Eenminimalistische woonkamer inrichten: Wij geven je waardevolle interieurtips! ✓ Ontdek geweldige inspiratie 😍
  • Minimalistisch wonen: We geven je waardevolle interieurtips & inspiratie ✓ Minimalistische woon- & slaapkamerideeën ✓ Minimalistische woon- & slaapkamerideeën ✓ Minimalistisch wonen!